Assalamualaikum dan selamat pagi
RESEPI NASI LEMAK DENGAN ALAS DAUN PISANG
Bahan-bahan untuk nasi:
● 2 cawan beras
● 1 cawan santan dan 1 cawan air (guna 1/2 cawan santan pekat dan 1 1/2 cawan air)
● 1 helai daun pandan - disimpul
● 3 hirisan halia
● garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk sambal:
● 6 sudu besar cili kering mesin
● 4 ulas bawang merah -ditumbuk
● 2 ulas bawang putih -ditumbuk
● 1 biji bawang besar -dihiris
● segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
● sedikit air asam jawa
● sedikit belacan (jika suka)
● garam dan gula
● Bahan sampingan lain:
● Ikan bilis goreng, telur rebus, kacang tanah goreng dan timun.
● Daun pisang (sebagai alas)
Cara memasaknya:
1. Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
2. Tumis bawang besar, masukkan bawang-bawang yang ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yang ditumbuk..hingga sedikit garing dan pecah minyak.
3. Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.
4. Masukkan garam dan gula. Masak sehingga agak pekat.
5. Setelah masak, sedia untuk dihidangkan dengan beralaskan daun pisang.
RESEPI NASI LEMAK DENGAN ALAS DAUN PISANG
Bahan-bahan untuk nasi:
● 2 cawan beras
● 1 cawan santan dan 1 cawan air (guna 1/2 cawan santan pekat dan 1 1/2 cawan air)
● 1 helai daun pandan - disimpul
● 3 hirisan halia
● garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk sambal:
● 6 sudu besar cili kering mesin
● 4 ulas bawang merah -ditumbuk
● 2 ulas bawang putih -ditumbuk
● 1 biji bawang besar -dihiris
● segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
● sedikit air asam jawa
● sedikit belacan (jika suka)
● garam dan gula
● Bahan sampingan lain:
● Ikan bilis goreng, telur rebus, kacang tanah goreng dan timun.
● Daun pisang (sebagai alas)
Cara memasaknya:
1. Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
2. Tumis bawang besar, masukkan bawang-bawang yang ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yang ditumbuk..hingga sedikit garing dan pecah minyak.
3. Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.
4. Masukkan garam dan gula. Masak sehingga agak pekat.
5. Setelah masak, sedia untuk dihidangkan dengan beralaskan daun pisang.
No comments:
Post a Comment