Friday, October 7, 2016

RESEPI KEK COKLAT BERHANTU

Sy pun dah cuba buat smlm..mmg sedap kek ni..kek coklat cheese berhantu😱
Kek ni sbnrnya sama je dgn resepi yg org lain buat tu..sy pun amek dari grup masak..cuma sy ubah sikit2 ikut cara sy..

Kek coklat cheese

Bhn utk kek coklat
2 biji telur(sy guna gred a)
1 cwn serbuk koko
1 cwn tpg gandum
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak masak
1 cwn susu cair
1/2 cwn gula kastor
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam halus


Cara2
1) ayak tpg gandum,serbuk koko,baking powder,soda bikarbonat & garam..
2) dalam bekas lain,satukan telur,gula & esen vanila..mixer hingga kembang..
3) masukkan minyak masak & susu pekat..mixer sebati..
4) masukkan tpg yg telah diayak td..masukkan sikit2..& kacau sebati
5) panaskan susu cair hingga mendidih & masukkan dlm adunan td..kacau sebati
6) tuang adunan dlm bekas kecil(sy guna bekas saiz sq450)..isi 1/2 bekas shj
7) panaskan pengukus hingga airnya mendidih..kukus kek td selama 20-25 minit..
sy balut tutup pengukus utk mengelakkan air menitik atas kek
8) bila kek dah masak,biarkan kek sejuk dahulu..

Bhn utk cream cheese
250gm cream cheese tatura
1/2 cwn susu pekat( yg ni bleh tambah @ kurangkan..ikut rasa sendiri)
2 cwn whipping cream(sy guna anchor uht whipping cream)

Cara2
1) satukan cream cheese dgn susu pekat..mixer hingga sebati..
2) masukkan whipping cream..& mixer lg hingga cream menjadi pekat..
hati2 ye,jgn terlebih putar,nanti cream tu jd cair balik

Bhn utk coklat ganache
250gm coklat compaund(sy guna beryls dark compound)
1 cwn whipping cream(sy guna anchor uht whipping cream)
1 sudu teh esen vanila

Cara2
1) potong coklat beryl kecil2 & cairkan secara double boiler..bila coklat dah cair,masukkan whipping cream & esen vanila..kacau hingga sebati n tutup api
ni cara yg sy buat tau..xpasti la betol ke tidak..hehe😊😊
lg 1,bleh tambah butter 1 sudu mkn..sy xletak sbb lupa

Bhn utk lorek
2 sudu besar adunan cheese kt atas td tu + coklat ganache sikit..kacau sebati & boh dlm piping bag


Cara2 seterusnya
~ adunan cheese masukkan dlm piping bag
^ kek coklat yg dah sejuk tu belah dua..masukkan blk yg pertama..paipkan adunan cheese..letak lapisan yg kedua..paipkan adunan cheese lg sekali..ulang proses yg sama hingga kek td abis
~ simpan & sejukkan dahulu dlm peti ais selama 20-30minit..utk bg cheese td keras sedikit
^ selepas 30minit..keluarkan kek & tuang coklat ganache td..
^ lorek ikut kreativiti masing2..
^ sejukkan dlm peti ais dulu..agak2 jela nk simpan lama mana..😊😊

**yg sy buat tu dpt 6 bekas saiz sq450

Kredit FB : Siti Hajar Hashim

No comments:

Post a Comment