Smlm masak sendiri shellout sbb beli penah dpt ketam dgn kupang tak masak. Berlendir. Masak sendiri puas hati. Konpemm masak dgn sempurna. Korang try k. Resepi kat bawah
Resepi shell out - Makan 7 org
Ketam 2 ekor (belah 2) - rebus sampai masak
Kupang (1/2 kilo) - rebus sampai masak
Udang (1/2 kilo)
Sotong (1/2 kilo)
Jagung & brokoli - rebus sampai masak
Bwg putih, bwg merah, cili kering, halia-(blender)
Sos tiram (2sb)
sos ikan (1sb)
sos cili ( 5sb)
Asam keping (3pcs)
Kiub pati ikan bilis (1kiub)
Garam n gula (secukup rasa)
Cara2
1) Rebus bahan yg perlu direbus dan ketepikan.
2) Panakan minyak. Tumis bahan kisar dan asam keping sampai naik bau
3) Masukkan sos2 dan kiub pati ikan bilis. Kalau pekat masukkan air sikit.
4) Masukkan semua seafood. Kacau sebati. Masuk garam dan gula. *puasa ni agak2 je laa yee huhu
5) Hidangkan dgn jagung dan brokoli. Hias lemon
6) Nasi panas2
Cengginiiii 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Resepi shell out - Makan 7 org
Ketam 2 ekor (belah 2) - rebus sampai masak
Kupang (1/2 kilo) - rebus sampai masak
Udang (1/2 kilo)
Sotong (1/2 kilo)
Jagung & brokoli - rebus sampai masak
Bwg putih, bwg merah, cili kering, halia-(blender)
Sos tiram (2sb)
sos ikan (1sb)
sos cili ( 5sb)
Asam keping (3pcs)
Kiub pati ikan bilis (1kiub)
Garam n gula (secukup rasa)
Cara2
1) Rebus bahan yg perlu direbus dan ketepikan.
2) Panakan minyak. Tumis bahan kisar dan asam keping sampai naik bau
3) Masukkan sos2 dan kiub pati ikan bilis. Kalau pekat masukkan air sikit.
4) Masukkan semua seafood. Kacau sebati. Masuk garam dan gula. *puasa ni agak2 je laa yee huhu
5) Hidangkan dgn jagung dan brokoli. Hias lemon
6) Nasi panas2
Cengginiiii 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
No comments:
Post a Comment