AISKRIM HOMEMADE PALING MUDAH & SEDAP
Ni sya dah buat minggu lepas.. klu choklat sya guna serbuk coco.. yg kuning tu perisa jagung.. yg pink tu rasa trawberry.. mmg sedap..
x perlu lagi lah rasanya nk beli dkt kedai bila teringin nk makan ice ream.. selain sedap, kost bahan2 pn x lah mahal sangat.. sya dpt buat 5 bekas hanya setin susu pekat manis setin susu cecair.
selebihnya perisa dan ovalette e.vanila.. nk sedap lgi letakan sedikit tepung jagung.. mmg kaw kaw makan sampai koma😂😂
Resepi aiskrim :
✔️ 1 tin susu cair
✔️ 1 sdb ovalette
✔️ 2 sdb susu pekat manis ( kalau rasa kurang manis boleh tmbah smpi scukup rasa)
✔️ 1 sdk esen vanila
✔️ Milo secukupnya ( xkesah nak letak banyak mana, kalo xde milo guna koko pon bole)
Kalau tak suka milo bole je tukar perisa lain cm stoberi, jagung, keladi or pape je..hehe
Campurkan semua bahan2 kat atas tu kemudian pukul guna mixer or blend je smpai sebati n pekat, pastu boleh la tuang dlm bekas n sejukkan semalaman.
Selamat mencuba👨🍳👩🏻🍳😻
Kredit Resepi - Ummu Hani Mohd Yusuf
Video : Diana Leza
Ni sya dah buat minggu lepas.. klu choklat sya guna serbuk coco.. yg kuning tu perisa jagung.. yg pink tu rasa trawberry.. mmg sedap..
x perlu lagi lah rasanya nk beli dkt kedai bila teringin nk makan ice ream.. selain sedap, kost bahan2 pn x lah mahal sangat.. sya dpt buat 5 bekas hanya setin susu pekat manis setin susu cecair.
selebihnya perisa dan ovalette e.vanila.. nk sedap lgi letakan sedikit tepung jagung.. mmg kaw kaw makan sampai koma😂😂
Resepi aiskrim :
✔️ 1 tin susu cair
✔️ 1 sdb ovalette
✔️ 2 sdb susu pekat manis ( kalau rasa kurang manis boleh tmbah smpi scukup rasa)
✔️ 1 sdk esen vanila
✔️ Milo secukupnya ( xkesah nak letak banyak mana, kalo xde milo guna koko pon bole)
Kalau tak suka milo bole je tukar perisa lain cm stoberi, jagung, keladi or pape je..hehe
Campurkan semua bahan2 kat atas tu kemudian pukul guna mixer or blend je smpai sebati n pekat, pastu boleh la tuang dlm bekas n sejukkan semalaman.
Selamat mencuba👨🍳👩🏻🍳😻
Kredit Resepi - Ummu Hani Mohd Yusuf
Video : Diana Leza
No comments:
Post a Comment