Saturday, March 31, 2018

Resepi Hokaido Creamy Custard Honey

RESEPI HOKAIDO CREAMY CUSTARD HONEY


Bahan A
3 Biji kuning telur gred A
20g Gula kastor/gula halus
35g Minyak canola/jagung/myk masak
60ml Susu segar
15g tepung jagung/tepung kastad *
55g tepung gandum/tepung kek*
1 sk creamy vanilla
1 sk baking powder*

Bahan B
3 biji putih telur gred A
30g gula kastor
1/2 sudu kecil cream of tartar - optional
.
Cara-cara:
1. Panaskan oven suhu 170.
2. Ayak bahan yang bertanda * dan ketepikan.
3. Dalam mangkuk, satukan kuning telur dan gula kastor/gula halus dan pukul sehingga berkrim.
4. Masukkan creamy vanila, susu segar dan minyak . Kacau sebati.
5. Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit sambil gaul mesra dan tidak berbiji-biji. Ketepikan.
6. Pukul bahan B hingga bertanduk @ meringue ( terbalikkan tak jatuh ). Ambil 1/3 adunan putih telur dan kaup balikkan dengan adunan kuning telur. Kemudian masukkan baki dan kaup balik rata.
7. Masukkan ke dalam cup 3/4 penuh. Bakar selama 20minit atau sehingga masak.


RESEPI CREAM CUSTARD HONEY
.
Bahan2:
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad
4 sudu besar gula
200ml susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega
1 sk creamy vanilla
.
Penyediaan Cream Custard:
1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
2. Kacau sehingga tidak berketul. Masak sehingga pekat. Dalam api perlahan.
3. Bila dah sejuk paipkan ke dalam hokaido menggunakan pipping beg. Siap dihidang.
.
Kredit resepi ini kpd Dhia Aqilah

No comments:

Post a Comment